fog-79456_1280

Pels sers humans és fonamental –i més complex del que sembla- decidir si estimar, protegir i ajudar als altres o imposar-se, controlar i sense voler, fer mal. La frontera entre ambdues coses és bastant més fràgil del que sembla. Les ombres de l’amor contra-intuïtivament contenen llavors de violència. L’amor implica una dosis de control i imposició del teu món a l’altre. Al llarg de la història, trobem com la violència s’ha imposat en nom de l’amor, la protecció i l’ajuda (C.Madanes 1993).

Com més intens és l’amor, més a prop s’està del sentit de possessió intrusiva, de no voler perdre’l. De la mateixa manera, com més enganxats i dependents som respecte l’objecte del nostre amor més intensa és la pròpia violència, per por que marxi.

Segons C.Madanes, Trobem 4 CATEGORIES DE SITUACIONS PROBLEMES basats en el DESIG d’AMOR que predomina en la família:

  • El desig d’estimar DOMINANT I CONTROLANT: en famílies on els membres s’afronten entre sí, generalment els problemes consisteixen en gelosies i en intents d’obtenir el control -sobre el que pensen i fan- les persones significatives. Cada membre està dominat pels seus propis desitjos i és per això que cal passar del benefici egoista –del que vol dirigir la relació- al desig de ser estimat, transformant així la forma en que es té el poder sobre els altres.
  • El desig d’amor vinculat a utilitzar la lluita com a forma d’OBTENIR APRECI. El desig de ser estimat pot fer sortir a la llum les millors qualitats, però també pot conduir a conductes de dolor “autoinflingides”, com el cas del nen que busca el càstig per cridar l’atenció. En aquestes famílies, no hi ha enfrontaments, però si xantatges i manipulacions. Cal transformar la manera en que el sentiment d’amor s’expressa, convertint el “desig de ser estimat” en el “desig d’estimar i protegir als altres”.
  • El desig d’estimar PROTEGINT als altres. En relació als problemes familiars, sovint és posicionen de forma intrusiva, qualsevol acte es justifica en nom del amor: el pare que castiga al fill pel seu be, però “massa”. A vegades es pot caure en una espècie de competició per veure qui és més culpable mentre altres membres de la família ocupen rols molt benèvols Cal transformar el com s’estimen i es distribueixen els rols a casa

El desig de PENEDIMENT I PERDÒ en aquests casos l’amor ha degenerat en violència, hi ha hagut traumes i injustícies. Les interaccions es caracteritzen per la culpa, el ressentiment, els enganys i secrets. La vergonya i el secret ha promogut relacions inadequades, a vegades s’és víctima, a vegades el botxí. Cal clarificar allò que ha passat entre ells i obrir a una comunicació sincera, acceptant responsabilitats i buscant la reparació.

SOBRE L’AMOR I EL PODER

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Contacta'm (WhatsApp)
%d bloggers like this: