–Quan l’ADOLESCÈNCIA ENS POSA A PROVA!!!-

L’ADOLESCÈNCIA és un moment de CRISIS VITAL I FAMILIAR donat que genera canvis molt molt “bruscos” a la persona adolescent en qüestió i suposa per això una tensió a tota la família.

Hi ha una necessitat  de reADAPTACIÓ del sistema on còmodament funcionàvem tots fins llavors a CASA.

L’ADOLESCÈNCIA avui en dia es contempla que abraça un Període que pot durar del 10 als 24 anys!! Diuen que vivim en una societat INFANTILITZADA, jo ho vinculo a les dificultats actuals per a ser autònom i poder tenir una primera feina, estudis i un pis i per tant, a començar a ser responsables de veritat de les nostres vides..

Podem trobar però un període on hi ha els CANVIS MÉS GRANS que FÍSICAMENT es noten MÉS: canvis de veu, acne, la menstruació (més o menys dels 11 als 15 anys). També els emocionals es noten més llavors!!

Moltes vegades aquest canvis van precedits del creixement IRREGULAR de la PREadolescència, que és allò que passa a vegades desprès d’una febrada, quan el nostre fill fa un creixement “desgarvat” de cop i volta (dels 8 als 11 anys).

Però per ON passa a nivell EMOCIONAL a un adolescent?

L’ADOLESCENT és un “paquet d’hormones amb potes”i aquesta inundació és la que promou un CANVI profund en tots els sentits. D’entrada i gràcies a aquests canvis NO dormen be, es troben MALHUMORATS, els FALTA ENERGIA i llavors s’atipen a menjar massa… són personetes que SENTEN DE MÉS.

A nivell psicològic, aquests canvis han tornat el cervell més complex i ja és capaç de fer reflexions i resoldre de forma més autònoma.

Però sobretot ens trobem que a nivell d’identitat ja no volen ser més els INFANTS que van ser però tampoc es troben preparats per a la VIDA ADULTA. I això és el que els genera la CRISIS.

No coordinen allò que pensen amb el que fan i volen que ELS TRACTEM com a ADULTS però ells estan “SUPER CAÒTICS” i es fa difícil confiar-hi!!

Els costa concentrar més i sobretot -en general- prenen com a prioritat els amics per sobre dels estudis i la opinió de fora de casa per sobre de la dels progenitors, que fins aquell moment mai havien estat qüestionats.

Així doncs, tenim uns adolescents malhumorats per que no dormen be i que ens diuen que ells ja saben quan tes hores poden dedicar a la consòla o al mòbil, al temps que dediquen a estudiar o a sortir.

 

A GRANS TRETS, TROBEM AQUEST ELEMENTS EN L’ADOLESCÈNCIA:

 • Es troben molt SUSCEPTIBLES, desconfien dels adults o tenen molta vergonya o sentit del ridícul, per exemple; no se us acudeixi fer un Petó davant dels amics del Institut!!

 

 • Aquesta VERGONYA també tè a veure amb l’augment de CONSCIÈNCIA sobre ells mateixos! Penseu que el més important d’aquesta Etapa es que es troben molt insegurs en la IMATGE que generen.

 

 • De fet es troben en la BÚSQUEDA de la seva IDENTITAT, qui són i que volen ser de grans, més que mai s’adonen que lo que no són o de les seves deficiències.

 

 • Com que estan molt ocupats centrats en ells mateixos, són molt EgoCentrats, senten que la seva experiència és única i que no els podem entendre i que és tot molt important!

 

 • I ens Qüestionaran sovint per que som les persones de confiança que UTILITZARAN per diferenciar-se, per saber qui són.

 

 • Això farà que haguem d’estar negociant constantment amb ells els límits! Volen construir la seva independència i fer-se valer, però necessiten límits per a poder avançar.

 

 • En aquesta etapa depenen molt d ela opinió del grup d’iguals i per això és especialment important la posició que ocupa, la reputació… Caldrà estar atents a ítems que tinguin a veure amb la sensació de soletat, autoetima baixa o insatisfacció en aquest sentit.

I AIXÒ FA QUE ELS PARES/MARES ENS SENTIM AIXÍ:

 • Que som els seus enemics, que els hi estem fent la vida impossible! O que som inútils i no entenem res del que diu o fa!

 

 • En sentirem tres passos enrera: quan haguem entès que ho ha passat “fatal” per que la seva millor amiga ja no li parla, llavors faran les paus i et dirà que no ho entens!

 

 • Ens qüestionarà tot de coses que abans no havíem ni pensat. Normes de tota la vida o com pensàvem estar educant es tornaran obsoletes i haurem de re-plantejar-les!

 

 • És un moment sensible on ens enrecordem més de com vam passar a ser adults i de tot el que ens va passar aquella època!

 

 • SI entre el Pare i la Mare hi ha estils educatius diferents (sovint passa per que és impossible estar d’acord en tot) estigueu al cas per que els Adolescents son uns GRANS DETECTORS d’ESCLETXES, i per pot que pugui les utilitzarà al seu favor, per exemple: “La Mama m’ha dit que sí!Papa sempre fas igual”.

 

En definitiva serà una època de canvis interns per a tots (sobretot per a l’Adolescent), i haurem d’aprendre a trobar-nos de nou, l’objectiu familiar serà aprendre a expressar els afectes de forma nova -QUE ENS ESTIMEM- i sentir que som eficaços –sobretot els pares en les normes- i que seguim funcionant com a FAMÍLIA

PROPER CAPÍTOL ALLÒ QUE HI PODEM FER!

Però SI voleu saber més em podreu trobar a

http://www.mercesamso.com/       i     a         http://merakia.cat/

 

Oh no!! M’han canviat el FILL@

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Contacta'm (WhatsApp)
%d bloggers like this: